pirmdiena, 2010. gada 27. decembris

Pelmeņi

Tādā starpsvētku laikā gribas kaut ko pavisam vienkāršu, ikdienišķu iz vecpuišu virtuves. Ir divi varianti, cīsiņi vai pelmeņi. Nosliecos par labu otrajam, taču te nu sākas problēmas. Labus pelmeņus veikala plauktos grūti atrast. Pārsvarā 80% gaļai klāt ir tītara maltā gaļa, kas, manuprāt, nedaudz sabojā to visu garšu. Esmu izmēģinājusi daž ne dažādu firmu gatavotos un neviens nav tā īsti pa prātam. Vienīgie, kas man šķiet ēdami, ir Lido firmas gatavotie pelmeņi. Taču cena tiem ir ogogogo, lai pabarotu 5 cilvēku ģimeni, lētāk uzcept karbonādi.
Doma, par pašgatavotajiem pelmeņiem man jau sen neliek mieru. Taču šeit atdūros pret to, ka tas ir baigais darbs. Mazus pelmenīšus grūti pagatavot, taču lielie. pīrāga lielumā, kaut kā nav tik gardi. Meklēju pelmeņu formu rokās, kas manāmi atvieglotu šo pasākumu, gan laika gan enerģijas ziņā. Taču velti. Patreiz mani meklējumi nav vainaigojušies ar panākumiem. Sakot jau, ka centrāltirgū esot dabonama vajadzīgā uzparikte, taču līdz turienei, man kājas par īsu.
Tad nu nospļāvos un nolēmu vēlreiz mēģināt pagatavot mazus pelmeņus. Un ir! Sanāca!
Man kā trauku mīlei ir dažnedažādākie trauki, tajā skaitā smukas, mazas, liķiera glāzītes! Kā reiz, vajadzīgā lielumā. Tad nu ķēros pie darba.


Tātad, mums vajadzēs:
Mīklai
2gl. miltu
170ml silta piena(var arī ūdeni)
1ēd.k. eļļas
1 ola
1/2 tēj.k. sāls
1/2 tēj.k. cukurs

Pildījumam
500gr. maltās gaļas
1 sīpols
2 ķiploku daivas
1 tēj.k. sakapātu diļļu
sāls
pipari

Tad nu sākumā pagatavo mīklu. Uz galda izber 2 glāzes miltu, uzsilda apmēram 170ml piena. Miltu kaudzītē izveido bedrīti kurā iesit olu, pieber sāli, cukuru un 1 ēdamkaroti eļļas. Tad visu sāk mīcīt viendabīgā masā lēnām pielejot klāt pienu.




Mīkla līp pie rokām, ka ne notīrīt, bet nu kad esam samurkājuši kaut cik viendabīgā masā, ķeramies pie mīcīšanas. Notīram rokas, nedaudz iepūderējam ar miltiem un sākam mīcīt. Jāmīca kādas minūtes 7-10. Jo ilgāk mīca, jo mīkla vijīgāka. Darbs nav grūts, bet atbildīgs un gala rezultātā iegūstam smuku vijīgu mīklu. To tad ietinam plēvē vai pārsedzam ar dvielīti un ļaujam minūtes 30 atpūsties.


Gatavojam gaļu. Gaļu liekam bļodā, pievienojam sīpolu, ķiploku, garšvielas un visu rūpīgi samīca viendabīgā masā. Gaļu var ņemt jebkuru, kādu vien sirds vēlas. Man bija cūka + vista, ko "aizņēmos" no  viltotā zaķa. Tāpat ar garšvielām, liek to, kas pašiem labāk garšo. Es iekapāju apmēram tējkaroti diļļu.

Pēc minūtēm 30, ņemam mīklu un velnējam plānu jo plānu. Apmēram 0,5 - 1mm biezumā.Ja gana ilgi mīcīta mīkla, tad to izvelnēt ir gana viegli. Mīkla labi pakļaujas velnēšanai un neplīst. Arī papildus milti uz galda nav jāber.
Kad mīkla izvelnēta gana plāni es to ar mitru otiņu noslaucīju, tas tapēc, lai labāk pelmenis salīp.
Tad nu liekam vienā malā 1 moka karotīti gaļas, pārliekam pāri mīklu un ar mazo glāzīti izspiežam mēnestiņu.





Un tā, lēnā garā, pa vienam, pa vienam sataisam pelmeņus. Gatavos pelemņus liekam uz dēlīša, kad tas pilns, liekam to saldētavā saldēties. Pēc tam tos var pārbērt maisiņā ilgstošākai uzglabāšanai. Neberiet maisiņā nesasaldētos. Tie salips vienā čupā uz neatlipšanu.

Nu lūk! Var jau uzreiz likt vārīties var likt uzglabāties saldētavā. Pagatavo kā jebkuru pelmeni vulgaris, uzvāra sālsūdeni, ber iekšā un vāra kamēr gatavs.


Darbs diezgan piņķerīgs un laikietilpīgs, toties garša atsver visu. Nav šiem mājas pelmeņiem veikalu pelmeņu raksturīgās smaržas un ne visai foršās atraugas, es atvainojos par tiešumu. Labu apetīti!

1 komentārs:

  1. Vakar izmēģināju šo recepti. Šovakar testēsim, kas būs sanācis :)

    AtbildētDzēst