otrdiena, 2010. gada 9. novembris

Skābu kāposta zupa pēc tēva receptes

Sagribējās zupīti, tādu sulīgu, sātīgu un kura sen nebūtu ēsta. Tāda atradās viena, skābu kāpostu zupa. Par to iedomājoties, siekalas mutē saskrēja un spītējot lietum un vējam, gāju uz piemājas tirģeli iepirkt visu nepieciešamo.
Ar šo zupu ir tā, ka katrai saimniecei ir sava recepte un neviena skābu kāposta zupa negaršo vienādi. Kapēc tā, domājams, ka atbildi zinu. Viss spēks un garša slēpjas skābajos kāpostos. Te nu ir jābrauc uz centrāltirgu un jāapstaigā visas tantes, kas tirgo skābos kāpostus. Man gan šodien tas izpalika un pirku tos, kuri bija pieejami. Bet to es esmu atklājusi, ka ļoti svarīgi ir atrast tos "īstos" kāpostus, kas garšu kārpiņām liek iegavilēties!
Šoreiz izvēlējos tēta recpeti. Viņš man tāds gardēdis par ko nereti mana mamma šķendējas. Arī par šo zupu tētim ir savs viedoklis, tā jāvāra no 2 gaļu buljona, liellopa un cūkas. Ja izvāra tikai no cūkas gaļas, kā tas ir ļoti daudzās receptēs norādīts, tad māte sūkstās, ka redz, kungs, šķobot degunu. Neesot tas. Man gan garšo kā no tīras cūkas buljona gan arī jauktā, cūka + liellops. Vēl esmu manijusi un zinu, ka vāra no žāvētas gaļas, bet godīgi teikšu, neesmu tādu ēdusi. Labprāt nomēģinātu pirms pati ko tamlīdzīgu vārītu mājās.
Tātad, mana tēva skābu kāpostu zupas recepte.

Tātad, mums vajadzēs:
~600gr cūkgaļas cauraudzīša
Liellopa buljona kauli
nepilns kg. skābu kāpostu
2 nelieli sīpoli
2 ķiplokdaivas
4-5ēd.k. miežu putraimi
garšvielas

Tātad, noskalojam gaļu zem tekoša ūdens un liekam grāpī. Pārlejam ar ūdeni, pieberam sāli un uz straujas liesmas uzvāram. Tiklīdz parādās putas, visu rūpīgi nosmeļam nost.


Kad putas nosmeltas, pievienojam sagrieztu sīpolu, ķiploku un garšvielas. Es izmantoju piparus, laurulapas, smaržigos piparus, melnos maltos piparus kā arī kaltētas dilles un pētersīļus un kādu tējkaroti ķimenes. Tad nogriežam minimālu liesmu un ļaujam gaļai vārīties kamēr tā ir pusmīksta. Aptuveni minūtes 45.



Kad gaļa ir pusmīksa, pievienoju apmēram 4-5 ēdamkarotes miežu putraimus un ļauju kādas 10-15 minūtes pavārīties. Tikmēr ņemu skābos kāpostus.
Šeit piebildīšu, ka man labāk tīk saldskābie kāposti. Taču, ja garšo tāda riktīgi skābena kāpostu zupa, tad labāk izvēlēties skābos skābus kāpostus. Ieteiktu nepirkt jau trauciņos tirgotos skābos kāpostus, jo nereti tiem klāt ir etiķis, kas manu prāt dikti maitā to garšu. Nesaku, ka tirgū nopērkamajos tas nav pievienots, tomēr līdz šim nav nācies uz tādiem uzrauties. Vienmēr garšojuši labi. Parasti pērku kāpostus, kuriem jau burkāns klāt, taču šoreiz nopirkatjiem kāpostiem tie pamaz bija. Speciāli klāt burkānu neliku, taču, ja ir vēlme, to droši var pievienot.
Tad nu tā, skābiem kāpostiem, pirms lieku katlā, nedaudz nospiežu sulu un sagriežu smalkāk. Sulu nelejiet laukā.



Kad putraimi pavārijušies kādas minūtes 10-15 pievienoju sagrieztos kāpostus un no zupas izķeksēju liellopa kaulus. Tā kā tiem bija klāt vēl nedaudz gaļas, tad taupīgā latvieša sindroms, neļāva tos nenoskrubināt nost. Gaļu pēcāk atliku atpakaļ zupā.


Nu lūk, tagad turpinam zupu vārīt, līdz cūķis un kāposti mīksti. Pagaršojam kā pēc garšas. Kad zupa gatav, tad es  no kāpostiem nospiesto sulu pieleju klāt un ļauju zupai brīdi pastāvēt. Pielietā sula dos spēcīgāku kāpostu garšu.

Nu lūk, zupa gatava. Izvārīto cūķi sagriezu šķēlēs un servēju uz galda. Zupītei pirms pasniegšanas, katram šķīvītī piegriezu svaigu sīpolu. Ja vēlas, var pievienot vārītu kartupeli. Uz rupjmaizītes liku izvārīto gaļu un apsmērēju ar sinepēm. Nu īsti mana tēva gaumē. Labu apetīti!

2 komentāri:

  1. Es vāru arī tikai ar ceptiem sīpoliem gaļas vietā...vai pievienoju auzu pārslas... un ar ir traki gardi :) bet tava recepte ir kā no vēstures...tāda kā pie vecmammas :)...būs jānomēģina...

    AtbildētDzēst
  2. Nu kāpēc lietojat skābus kāpostus, ja var lietot SKĀBĒTOS??? :)

    AtbildētDzēst