trešdiena, 2010. gada 10. novembris

Sautēti skābie kāposti ar šampanieti

Tad nu tā, cilvēkiem ar vājiem nerviem, šo recepti labāk nelasīt. Jā, acis rāda pareizi, sautēti jebšu štovēti kāposti ar šampanieti, vai pareizāk sakot ar dzirkstošo vīnu.
Nedaudz par recepti. Esmu jau dažās receptēs pieminējusi savu tēvu un kā jau noprotat, arī šī ģeniālā recepte ir nākusi no viņa krājumiem. Mans tēvs ir grāmatsējējs, daudz un dažādu grāmatu savās rokās turējis un lasijis. Šo recepti viņš izlasija kādā vecā grāmatā, kur kāds smalks Rīgas kunde apraksta savas gastranomiskās izvirtības smalko ļaužu viesībās, saietos un banketos. Sajūsmas pilnais apraksts, lika manam tēvam meklēt rokās recepti. Un savā ziņā meklējumi vainagojās ar panākumiem. Kādā vecās drukas pavārgrāmatā bija atradis aprakstu.
Lai arī recepte bija zināma, tomēr saņemties un to realizēt, ilgi nevarēja. Parasti atsmējām, ka tad jau labāk to šampanieti piedzeram klāt pie kāpostiem. Nevis lejam klāt.
Sākās treknie gadi un vienreiz tētis šo recepti izmēģināja. Jāsaka, ka baigo atšķirību nejutu, likās, kas tad tur. Taču šodien uznāca vēlme šo recepti atkārtot. Nolēmu kārtīgi pievērst uzmanību garšai. Tad nu lūk, recepte!

Tātad, mums vajadzēs:

1kg. skābētu kāpostu
2 ķiploka daivas
1 šķēle speķa
nepilna glāze šampanieša
garšvielas

Tātad, pamatprincips kā jebkurai šķovēto kāpostu receptei. Sākumā sagriežam gabaliņos speķi vai žāvētu gaļu. Nevajag daudz, pietiks ar kādi 1-2 nelielām šķēlēm. Liekam katlā cepties speķi, tikmēr sakapājam ķiploku un pievienojam klāt speķim.


Pēc tam pievienojam skābos kāpostus. Es parasti pērku saldskābos. Pieberam garšvielas, es pievienoju kādus 2 smaržīgos piparus, 2-3 parastos piparus un 2 laurlapas. Samaisam un uz mazas uguns ļaujam sautēties.

Nu lūk, tā sautē kāpostus līdz tie ir mīksti, ik pa laikam apmaisot. Sautējas apmēram stundu. Ja nepieciešams sāls vai cukurs, to droši var pievienot. Ja kāpostus sāk raut klāt pie katla dibena, tad nedaudz ielejam ūdeni un turpinam sautēt. Tā sautējas, līdz pienāk brīdis liet klāt šampanieti. Atzīšos godīgi, likās, ka sirds pa muti izleks, jo tomēr tā ir liela atbildība. A ja nu nesanāk, žēl izlietoto produktu. Tātad!
Kad kāposti mīksti, nogriežam uguni un ielejam apmēram pusglāzi šampanieša. Es izmantoju Rīgas pussaldo. Es gan glāzē ielēju vairāk kā pusi, bet krietnu malku nodzēru nost, tā teikt, drosmei. Aiztaisu acis un gāžu klāt šampanieti.


Šampanietis uz karstajiem kāpostiem nošūmē vien. Kārtīgi samaisu, uzlieku vāku un ļauju minūtes 5 ievilkties. Tā nu mans eksperiments galā. Iepriekš šķīvī biju ielikusi nedaudz kāpostus pirms šampanieša pievienošanas. Tagad varēju salīdzināt. Šampanietis kāpostus bija padarijis maigākus pēc garšas. Nebija tie tādi spēcīgi, taču kopējā garša laba. Tātad uz 1kg kāpostu apmēram pusglāze šampanieša, tas būtu 125ml.

Nu lūk, adrenalīns kūsāt kūsāja. Vīrs gan ēda un slavēja, ka kāposti esot sanākuši dievīgi. Bērni ēda, pat kaķis pikucīti apēda. Bet nu mums tāds traks kaķis, tapēc īpaši vērā neņemu.
Ja tomēr drosmes nav tik daudz, tad labāk iztikt bez šampanieša. Lai gan, neviens vairs nebrīnās par vīna mērcēm, marinādēm, brendijiem ko pievieno pie gaļas un saldo ēdienu receptēm. Kapēc kā pašsaprotamu nevarētu uztvert šķovētus kāpostus ar šampanieti!
Lai labi garšo!

1 komentārs: