otrdiena, 2010. gada 16. novembris

Sālīto sēņu plācenīši

Nu tad tā. Šogad mani bija pārņēmis baiss čaklums un sēņot kāre. Man vienmēr ir paticis sēņot, taču vienmēr sasēņotās sēnes nonāca manas mammas pārziņā. Neesmu izvēlīga un lasiju gan bērzlapes gan gailenes, gan citas ēdamās sēnes, kuras parasti citi sēņotāji pasper ar kāju. Tākā biedēja ar bargo ziemu, domāju par ziemas krājumu izveidi. Par bekām un gailenēm viss skaidrs. Bet lūk, bērzlapes radija nelielas pārdomas. Vai tomēr labāk neuzticēt mammai. Tomēr beigās nolēmu salasītās bērzlapes novārīt un iesālīt. Nu lūk, pienāk reize, kad sagribas sēnītes. Ķēros pie lielās 3l burkas ar sālītajām sēnēm un patapināju gardas vakariņas. Sēņu plācenīšus.


Tātad, mums vajadzēs:
~400-500gr. sālītu sēņu
1 liela speķa šķēle
1 vidēji liels sīpols
2 ēd.k. milti
1 tēj.k. kartupeļu cietes
1 ola
garšvielas.

Sākumā smalki sagriežam speķa šķēli un smalki sakapājam sīpolu. To visu liekam uz pannas un apcepam, līdz sīpoli mīksti. Ļaujam atdzist.



Ņemam sēnes, es izlietoju apmēram 1/2 burkas satura. Noskalojam aukstā ūdenī lieko sāļumu. Ja sēnes liekas dikti sāļas, tās aukstā ūdenī vajag pamērcēt. Tākā man nebija dikti sāļas, tad iztiku ar noskalošanu. Velkam laukā gaļas mašīnu un sēnes samaļam.

Pēc tam pievienojam 1 olu, piparus, 2 ēdamkarotes miltu, 1 tējkaroti kartupeļu cietes un apceptos sīpolus ar speķi. Visu rūpīgi samīcam viendabīgā un stingrā masā. Pagaršojam vai pēc garšas ir ok. Sakarsējam pannu un liekam virsū izveidotos plācenīšus. Apcepam no abām pusēm smuki brūnus.



Nu lūk. Gardie sēņu plāceņi gatavi. Sulīgi, mutē kūstoši un bezgalgardi. Servēju galdā ar vārītiem kartupeļiem un marinētu gurķi. Vīrs ēda un slavēja, bērni prasija papildporcijas. Pašai ar dikti gāja pie sirds. Tikai uzmanību, viegli pārēsties, jo sēnes skaitās smags ēdiens.

Lai labi garšo. Nākamruden sēnes salasīšu vairāk!
P.S. var izmantot jebkuras sālītās sēnes, vilnīšus, bērzlapes, cūcenes...

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru