pirmdiena, 2010. gada 1. novembris

Pelēko zirņu un kartupeļu plācenīši

Nu tad tā, līdz Ziemassvētkiem atlicies vien nieka mēnesis ar arstīti. Tad nu tik būs zirņu, pupu noēšanās. Varēs muzicēt pēc pilnas programmas. Tad nu padalīšos ar recepti, kā izmantot pāripalikušos vai apnikušos zirņus.
Atzīšos, pirms nedēļas vakariņās pagatavoju zirņus ar speķi, baisi sagribējās. Bet kā tas nereti gadās, tad zirņi palika pāri. Visai ģimenei par maz, 2 cilvēkiem par daudz. Un tā nu tie pa ledusskapi stumdijās no vienas puses uz otru, līdz šodien saņēmos un izcepu šos plāceņus. Kā reiz arī vārīti kartupeļi bija palikuši pāri. Ideāli, taupīgais latvietis uzgavilēja!






Tātad, mums vajadzēs:
Pelēkos zirņus(vārīti)
kartupeļus(vārīti)
sīpolu
žāvētu gaļu
olu
garšvielas.

Neesmu norādijusi proporcijas, tapēc, ka cik daudz zirņu man bija, tiešām nezinu. Pieļauju, ka grami +/-500, kartupeļi kādi 5gab.  Jebkurā gadijumā uz 100gr. zirņu 50gr. kartupeļu. Tā norādīts pavārgrāmatā!
Tad nu ķeramies pie gatavošanas. Ja zirņi un kartupeļi nav novārīti, tad tos iepriekš vajag novārīt.
Ņemam kādas 2-3 šķēles žāvētas gaļas, vēlams ar treknumiņu, sagriežam nelielos kubiciņos. Pēc tam smalki sakapājam sīpolu un kopā ar gaļu liekam uz pannas cepties. Cepam līdz sīpols ir gatavs.



Pēc tam meklējam rokā gaļasmašīnu un samaļam zirņus ar kartupeļiem.
Pēc tam samalto masu kārtīgi samaisam, pieberam garšvielas(sāls, pipars) un pievienojam apcepto gaļu. Kārtīgi samaisam un pievienojam vienu olu. Vēlreiz kārtīgi visu samīcam. Masa ir stingra, tapēc to vislabāk ir samaisīt ar rokām.




Tad liekam pannu, uzmetam kādu taukvielu(man bija aizķērušies tauciņi, bet var izmantot eļļu, sviestu) un izveidotās kotletītes cepam no abām pusēm smuki brūnas. Uzmanību!! Masa ir viegli ietekmējama, tapēc ar mīlestību tās apgrozam.




Servējam ar skābu krējumu. Ja vēlas, var jau šmorēt klāt kādas krējuma mērces. Es iztiku ar krējumu vulgaris... sanāca gardi, ka ne noēsties.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru