trešdiena, 2010. gada 24. novembris

Cepta bute sviestā

Nu ir pienācis laiks butēm. Un grēks pusdienās nepagatavot gardu, mutē kūstošu buti. Kā jau reiz minēju, man garšo ceptas zivis. Nolēmu šodien pusdienās pagatavot ceptu buti. Ilgi domāju, vai saņemšos un spēšu tā mierīgi notīrīt zivi. Iepriekš no tā biju cītīgi izvairijusies. Bet nu, vēlme pēc ceptas zivs ņem virsroku un brienu uz tirgu pēc butēm. Ahā, tās jau mani gaida un priecīga dodos mājās. Loms maisiņā!
Kad pienāca tīrīšanas laiks, vēlreiz apdomāju, kāda vella pēc man vajadzēja butes. Bet nu bija par vēlu. Uztrinu lielo tuteni un ķēros pie tīrīšanas. Izrādās, nemaz tik šausmīgi tas nav! Un pēcāk tā garša, kad zivtiņa izcepusies sviestā...mmmm.... fantastika. Tapēc, ja garšo zivis, iesaku pagatavot buti un nebaidīties no ķidāšanas!

Tātad mums vajadzēs:
butes
100gr. sviesta
1 šķēlīte citrona
1/2 tēj.k. garšvielas zivīm
sāls
milti

Tātad, sākumā ķeramies pie butes iztīrīšanas. Sākumā ar asu nazi to kārtīgi apkasam. Pēc taustes jutīsiet, ka asā āda paliek maiga. Tad nogriežam spuras. Un... ievelkam elpu, galvu griežam nost. Pēc tam smuki iegriežam vēderu un izvelkam visas iekšas laukā. Noskalojam zem auksta ūdens.



Nu lūk, netīrais darbiņš padarīts un iegūstam smuku buti. Ne miņas no galvām, iekšām utt. Pēc tam apberam ar sāli, tas pēc katra gaumes, cik daudz. Pieberu nepilnu tējkaroti zivs garšvielu un izspiežu sulu no 1 citrona šķēles. Šķēle apmēram 2cm platumā. Un ļaujam kādas 15-20minūtes zivij ievilkties.

Tad uz dēlīša izberam nedaudz miltus un apvārtam tajos zivi. Tikmēr uzkarsējam pannu, izkausējam sviestu un liekam cepties zivis. Cep no abām pusēm smuki brūnas. Kopā kādas minūtes 5-10 ne vairāk. Zivs ārti izcepas.





Pēc tam es ielieku karstumizturīgā traukā, uzlēju pārpalikušo sviestu no pannas un brīdi paturēju zem vāka. Galarezultātā sanāca maiga, mutē kūstoša bute ar vieglu sviesta garšu. Kopā ar follijā ceptiem kartupeļiem, diļļu mērcīti un marinētu bieti...mmmmm....


Lai labi garšo!

1 komentārs: