svētdiena, 2010. gada 3. oktobris

Rauga mīkla

Ar rauga mīklu ir tā, ka ļoti ilgu laiku man šīs mīklas pagatavošana likās kaut kas pagalam sarežģīts un neizprotams. Droši vien, tas bija manas mammas ietekmē, kura sūkstijās, ka tad mīkla neuzrūgst, tad cepeškrāsnī izkalst, paliek cieta. Tad veikal plauktos parādijās paciņas ar uzrakstu "Rauga mīkla" vai "Pīrādziņu mīkla" sausais maisijums. Pēc tā gatavojot, iepriekš 2x rūpīgi pārlasot gatavošanas pamācību, mīkla sanāca laba. Taču salīdzinot maz. Tad nu vienu dienu metu bailes pie malas un sameklējot i-neta dzīlēs recepti, ķēros pie pagatvošanas. Patreiz esmu palikusi pie šī mīklas varianta, ko atzīstu par labu esam.

Tātad mums vajadzēs:
5glāzes miltu
1,5 glāzes piena
1/2 tēj.k. sāls
1 ola
1 paciņa sausā rauga
2 ēd.k. cukurs
2,5ēd.k. eļļas vai sviesta.

Bļodā, kurā gatavosim mīklu, ieberam visas sausās sastāvdaļas. Miltus izsijājam caur iemīļoto duršlaku.

Kad sausās sastāvdaļas samaisītas. Tad pievienojam visas slapjās sastāvdaļas. Olu, uzsildītu pienu(bet ne ļoti karstu) un 2,5 ēd.karotes eļļas. Glāzē 1/4 daļu ielej ūdeni un pieber sauso raugu. Samaisa, kamēr raugs izkusis. Pēc tam pievieno bļodas saturam unvisu rūpīgi samaisam.

Samīcam mīklu viendabīgā masā un liekam siltumā uzrūgt apmēram 40-60minūtes.
Kad mīkla uzrūgusi praktiski tā ir gatava lietošanai, taču es piespiežu un vēlreiz ļauju tai pacelties. Tas arī viss. Kopš gatavoju mīklu pēc šīs receptes, mīkla vienmēr izdodas ideāla. Gatava mīkla sanāk +/- 1kg. svērusi gan neesmu. Ja no mīklas domāju gatavot pīrāgus vai picu, tad lieku vairāk sāli un cukuru mazāk. Savukārt visiem saldajiem vairāk lieku cukuru un sāli mazāk.

22 komentāri:

  1. Pēc šīs receptes jau ar pirmo reizi sanāca ļooooti laba mīkla un ēdēji slavēja :) -> pat prasīja vai tik nav vienā labā maiznīcā pirkta :D

    AtbildētDzēst
  2. Cik gramu ir shaja pacinja rauga? Jo es esmu UK. Un sheit varbur savadaks lielums tam pacinjam..

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Šajā paciņā ir 11grami. Bet arī LV sausā rauga paciņas ir atšķirīgas.

      Dzēst
    2. Nu tad jau varbuut uzreiz babaak rakstiit cik gramus raugu nevis pacinu...

      Dzēst
  3. Kàds tilpums glàzei?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. ja nemaldos tad 250ml ūdens tur ietilpst.

      Dzēst
    2. Paldies!
      Izlasīju un ķeršos pie mīklas gatvaošanas. :)
      Šķiet vieglāk nekā esmu citur meklējusi rauga mīklas reseptes. Esmu taisījusi ar svaigo raugu un man viņa nav rūgusi. Tālab meklēju citādāku rauga mīklu un šeku reku atradu..ar sauso raugu man pagaidām citas mīklas ir sanākušas, piemēram, picas mīkla. :)

      Dzēst
  4. Izgāzos jau ar pirmo punktu. "Samaistiet visas sausās sastāvdaļas." Labi izdarīju, arī sauso raugu. Tad...instrukcija... "samaisiet raugu ar ūdeni"... Nu ziniet...

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, es arī uz to pašu iekritu. VISAS nozīmē visas. Un tagad turu īkšķus, ka kaut ks iznāks.
      Jā, es arī izlasīju līdz galam visu, un tad sāku taisīt, bet tomēr soli pa solim sekojot darbībām neskatos 4 bildes uz priekšu.

      Bet citādi Zitinjasvirtuve ļoti patīk :)

      Austra

      Dzēst
  5. tāpēc citi cilvēki parasti izlasa līdz galam visu un tad tik sāk gatavot...

    AtbildētDzēst
  6. bet citur receptēs tieši raksta, ka sausais raugs jāiemaisa miltos un tad jaapievieno pārējās sastāvdaļas...

    AtbildētDzēst
  7. Ļoti forša mīkla sanāca brokastu maizītēm ar sieru un sēklām, tikai taisīju 1/2 porciju ar 1/4 paciņas dzīvo raugu. Rīt mēģināšu ar sauso, ceru, ka sanāks tik pat labi. Paldies :)

    AtbildētDzēst
  8. Milzum liels paldies, par pīragrecepti,ar pirmo reizi un izdevas ideāli!

    AtbildētDzēst
  9. reāli laba mīkla...tik smuki rūgst. tagad palikšu pie šīs versijas. paldies un garšīgu šo zirga gadu :)

    AtbildētDzēst
  10. Briinisskkiiga recepte!!:) Sanaaca 3 plaates piiraagu un viena ksneellmaizzu plaate no paarpalikumiem!! Perfekts daudzums kai gatavotu kopaa ar beerniem!!:)

    AtbildētDzēst
  11. No kurienes uzradās 1/4 gl. ūdens?

    AtbildētDzēst
  12. ļoti laba plātsmaize un pīrāgi sanāca - mīksti un garšīgi :) Paldies, ka esat padalījusies :)

    AtbildētDzēst
  13. Ļoti laba mīkla sanāca, un pīrādziņi mīksti un gaisīgi. Paldies!!!

    AtbildētDzēst
  14. Vai sauso raugu jaukt silta udenī?

    AtbildētDzēst
  15. Paldies par recepti,tiešām superīga mīkla sanāk gan plātsmaizēm, gan pīrādziņiem :)

    AtbildētDzēst
  16. Paldies, autorei, ka padalījās ar savu eksperimenta rezultātu! Mīkla fantastiska!!! Kadus 10 gadus visādas versijas izmēģināju, nu ir sajūta beidzot atrasta īstā rauga mīkla. Vēlreiz paldies!!!!!

    AtbildētDzēst
  17. Liels, liels paldies par šo recepti! Vienmēr izdodas.

    Guna

    AtbildētDzēst