otrdiena, 2010. gada 5. oktobris

Miežu putraimu biezputra jeb bukstiņbiezputra!

Kārtīga latvieša kārtīgs paēdiens. Lēts un sātīgs. Bērnībā diezgan bieži šī putra tika celta pusdienu galdā. Nereti pārnākot no skolas, atklāju gultā satīto segu kalnu, zem kura slēpās putras katls. Parasti bija 2 varianti, griķi vai bukstiņbiezputra. Ne viens ne otrs variants sajūsmu neizsauca. Ēst ēdu, bet sajūsmā nebiju. Gāja gadi un šī putra ēdienkartē parādijās aizvien retāk un retāk, līdz uz dažiem gadiem izzuda pavisam. Un tad, kādā jaukā dienā, kā tas nereti notiekas, sagribas ko tādu. Ko tādu... ar ko varētu piesiet dūšu. Staigā pa māju, meklē istabai piekto stūri un nesaproti, ko tādu apēst, lai būtu miers. Nelīdz ne desa, ne siers, ne saldējums. Un tad, kaut kur atmiņu dzīlēs pavīd doma par bukstiņbiezputru, un kā par to iedomājos, tā viss. Tā gribas šo putru, ka vai acīs cērtas. Nu neko, diedzu uz veikalu, pirku visu nepieciešamo un uztapināju sev šo gardumu. Mmmmm, dvēsele gavilē, salds naktsmiers garantēts. Putra sanāk garda jo garda. Tagad nereti gatavoju šo putru. un ar katru reizi brīnos, kāpēc bērnībā man šī putra negaršoja tik ļoti, kā tagad.




Tātad mums vajadzēs:
2glāzes miežu putraimus
6 vidēji lielus kartupeļus
0.5l piena
sāls
cukurs
~200gr žāvēta gaļa ar treknumiņu
1 vidēji liels sīpols

Tātad, ņemam lielo grāpi. Man tas ir 5l liels, attiecīgi daudzumi norādīti šim katlam. Katlā ielejam 1/3 daļu ūdens, pieberam sāli un liekam vārīties. Tikmēr nomizojam kartupeļus un sagriežam nelielos gabaliņos. Kad ūdens uzvārās beram iekšā putraimus un kartupeļus.


Kad putraimi sāk vārīties, tie ļoti ātri piebriest, tapēc aizņems vismaz pusi no katla tilpuma. Nogriežam mazu liesmu un uz lēnas uguns ļaujam putrai vārīties. Kad putraimi piebrieduši un ir pusmīksti, pievienojam 0.5l piena un vāram līdz kartupeļi gatavi(mīksti).




Kad kartupeļi mīksti un putra pēc garšas ir tīkama, tad ņemam nost no uguns. Un tagad, pats svarīgākais. Sagatavojam putrai "ligzdiņu". Uz segām izklājam dvieli uz tā avīzes un liekam karsto putras katlu virsū. Visu kārtīgi satinam un ļaujam vismaz divas stundas putrai  "atvērties".


Pēc šīm divām stundām, var protams arī ātrāk. ņemam putru ārā no segu apakšām un liekam uz galda. Sacepam žāvēto gaļiņu ar sīpoliem.



Un tagad varam servēt pusdien galdu. Ja vēl klāt kāda cepta desa, sardele vai caurraudzītis, pavisam glauni!

mmmmm..... gardi!





8 komentāri:

  1. Sodien varisu. pirmo reizi muza. un nemsu par paraugu tavu receptiti. dzivodama latvija ne reizi nesagribejas, bet tagad, kad jau kadus gadus 10 neesmu edusi, mekleju istabas 5to sturi ka tu saki un neatradu, bet armenu veikalina atradu putraimus! ;)

    AtbildētDzēst
  2. A kad Cukuru un kur liek!?

    AtbildētDzēst
  3. cukuru lieku pašās beigās, pirms slēdz uguni nost. tad pēdējo reizi noņem provi un ja vajag, pieliek klāt cukuru. Cukurs, apmēram kāda tējkarote uz 5l katla, noņems ūdens garšu. Tāpēc receptēs bieži figurē cukurs.

    AtbildētDzēst
  4. Uzliku vārīties. Ceru, ka kartupeļi būs mīksti un tos nevajadzēja kādas 5 min pirms putraimiem pievienot. Gatavoju jau segas :)

    AtbildētDzēst
  5. Sii ir ljoti laba receptite!!!

    AtbildētDzēst
  6. Paldies, sanāca garšīgi.

    AtbildētDzēst
  7. Ļoti liels paldies!
    Ne tik vien recepte laba, bet arī labi uzrakstīts

    AtbildētDzēst
  8. Paldies par atgādinājumu, sen nebija gatavota, bet es daru mazliet citādi, varbūt kādam var interesēt: 1) pienu nepievienoju; 2) putraimus vāru pirmos, lai tie tā ilgāk pavārās - putra iznāk tumīgāka: 3) sīki sagrieztu pīrādziņu gaļu kopā ar sīpoliem sacepu kārtīgi un pievienoju putrai reizē ar kartupeļiem. Kad nāk gatava, katlu diezgan intensīvi maisu. Tad tās garšas visas labi sajaucas un man patīk tā konsistence, ka visi putraimi satumē kopā ar kartupeļiem un nemaisās pa muti. šādi gatavojot, ir ēdama uzreiz, nav jānostāvina. Ja vēlas, var šķīvja viducī krējumiņu ielikt un/vai kefīriņu vai skābo jogurtiņu Pat spēkavīram liekas ļoti sātīgi.
    Tā kā tie putraimi pamatīgi briest, katru reizi kad gribu pagatavot vienai ēdienreizei, man netīšām iznāk divām, un visi par to priecīgi.

    AtbildētDzēst