otrdiena, 2010. gada 12. oktobris

Mencas fileja a la china style

Zivis man garšo ceptas vai kūpinātas, žāvētas. Vārītas neciešu un zivju zupu neēdu. Taču kad ir apnikušas ceptas zivis panējumā, ceptas cepeškrāsnī, nākas meklēt ko eksotiskāku. Taču šķirstot daudzās receptes, ir ļoti grūti saprast, kā tas beigās garšos. Ja ar gaļām pluss mīnus ir skaidrs, tad ar zivīm ir tā, kā ir. Kad biju gaidībās, grūtnieču hormoni pieprasija asus zivs ēdienus. Manu vēlmi pēc tāda, slāpēt spēja tikai Gan bei piedāvātais jūras asaris ķiploku mērcē. Gana ass un gards. Vienreiz mēģināju tādu uztapināt mājās, nezinot ne proporcijas, ne nepieciešamās sastāvdaļas. Paļāvos uz čujs, ņuhs un poņa. Rezultāts nebija 1:1 kā restorānā, bet garšoja labi. Pēc kāda laika uznāca vēlme atkārtot, taču tavu skādi, asaris piemājas veikalos un tirgos neatronas. Tapēc nākas iztikt ar mencas fileju. Rezultātā nedaudz pamainiju recepti, bet garšoja ļoti labi.



Tātad, mums vajadzēs:
3gab. mencas filejas
3gab. vidēji lielas paprikas
3 gab. vidēji lieli sīpoli
3 ēd.k. sojas mērces
5-6ēd.k. tomātu mērces
1 ēd.k. medus
1/2 tēj.k. sāls
4-5 ēd.k. kartupeļu cietes
3-4 daiviņas ķiploka
eļļa
šķipsna čili piparu

Tātad, ņem zivs fileju un sagriežam ne pārāk lielos gabalos. Bļodā sajaucam kartupeļu cieti ar 1/2 tēj.karotes sāli. Dziļajā pannā ielejam vismaz glāzi eļļas un liekam uz uguns karsēties. Kad eļļa ir kārtīgi uzkarsusi, ņemam filejas gabaliņus un apvārtam kartupeļu cietē. Pēc tam liekam pannā un cepam gatavu. Cept, ja eļļa ir kārtīgi uzkarsēta, ne ilgāk par 1min. Jo zivs ātri izcepjas.






Pannā liekam pa dažiem gabaliņiem, tā lai nesalīp kopā. Pēc tam zvejojam no eļļas laukā un liekam duršlakā notecēt liekajai eļļai. Pēc tam liekam gabaliņus traukā, kur ieklātas salvetes.

Tā izcepam visus zivs gabaliņus. Pēc tam, ņemam otru dziļo pannu vai wok pannu, ja tāda ir. Ielejam nedaudz eļļas un liekam karsēties. Tikmēr nomizojam un sagriežam sīpolus, ne pārāk smalkos gabalos. Liekam pannā cepties.


Ļaujam sīpoliem kādu minūti divas karsēties. Tikmēr iztīram papriku no sēklām un sagriežam nelielos gabalos. Liekam klāt sīpoliem un ļaujam kādas minūtes 10 sautēties.

Pēc tam pievienojam 5-6 ēd. karotes tomātu mērces, 1 ēd. karoti medus un 3 ēd.karotes sojas mērces, pieberam šķipsnu čili piparus.
Visu samaisam pagaidam pirmo burbuli un pielejam 1/2 glāzi ūdens. Turpinam kādas 5 minūtes sautēties.

Tikmēr smalki sakapājam ķiploku. Kad mērce ir kādas 5minūtes paburbuļojusi liekam klāt ķiploku, samaisam un tad pievienojam izceptos zivs gabaliņus. Kārtīgi, bet uzmanīgi samaisam, kādu minūti pasildam un griežam uguni nost.




Voila, zivs a la china style gatava. Pasniedz kopā ar rīsiem. Mencas vietā var izmantot jebkuru citu zivs fileju.
Lai labi garšo.

2 komentāri: