ceturtdiena, 2010. gada 28. oktobris

Kotletes kotletītes

Nu tad tā! Maģiskais vārds KOTLETES. Katras saimnieces lepnums un posts. Visas kā viena grib izcept sulīgas, pufīgas kotletes un katrai saimniecei ir sava īpašā kotlešu recepte ar ko tad iepriecina savus mīļotos vīriešus.
Cept kotletes tādas kādas cep mana mamma, man sanāca salīdzinoši nesen. Akurāt pirms gadiem četriem. Pirms tam, neiespējamā misija. Kamēr karstas, protams, gardas, bet kā nedaudz padziest, nu nebija tas ko es visu savu bērnību un jaunību esmu ēdusi pie mammas. Pūlējos gan šā gan tā, bez rezultātiem. Līdz reiz ieklausijos tēva teiktajā, ka gardas kotletes sanāk no jauktas gaļas. Jo lielāks gaļas mistrojums, jo gardākas kotletes. Tākā mans tēvs ir liels gardēdis tad nu liku aiz auss un sāku eksperimentus šajā jomā. Tātad, pats svarīgākais ir gaļa. Tai jābūt labai, tapēc lielveikalos nopērkamo atmetam kā kotletēm nederīgu. Meklējam tirgū. Es kotletes cepu no trīs veidu gaļām, cūkas, liellops un vistas. Un šādā kombinācijā kotletes ir fantastiski gardas, vīriec sola zvaigznes nonest no debesīm, kotletes ēzdams. Tapēc neturēšu sveci zem pūra, lūk recepte.

Tātad, mums vajadzēs:
 400gr cūkas maltā gaļa
300gr liellopa maltās gaļas
500gr vistas maltā gaļa(saldētā)
1 ola
3 ēd.k. skāba krējuma
1 vidēji liels sīpols
2 ķiploku daivas
2 saujas miltu
sāls
pipari
Tad nu tā. Liekam gaļu bļodā, pieberam garšvielas, piesitam olu, pievienojam krējumu un miltus. Pievienojam sīpolu, ķiploku. Es tos sablenderēju un visu kārtīgi samīcam. Tādā kārtīgā viendabīgā masā.
Pēc tam veidojam kotletes, ja ir vēlme varam apvīļāt rīvmaizē vai miltos lai veidotos kraukšķīga garosziņa. Un liekam sakarsētā pannā cepties.

Un cepam no abām pusēm zeltaini brūnas!

Un tagad pats galvenais, kotletes nepārcept. Tātad, pacepam kādas 3-4 minūtes no vienas puses, 3-4 minūtes no otras puses. Ja iedurot dakšiņu, kotlete nāk līdzi, bet uzspiežot nāk sula tad droši ceļam no pannas ārā un liekam traukā. Es parasti ielieku karstumizturīgā traukā ar vāku, zem tā, kotlete savā sulā nedaudz pasutīs.
Un lūk, ideālas kotletītes, dēļ kurām vīrs sola zvaigznes nosnest no debesīm, ir gatavas. Un jāpiekrīt tētim, jo vairāk gaļas mistrojuma, jo gardākas. Un ja tā padomā, kas gan ir kotletes, maltas gaļas mistrojums ko mana vecvecmamma viesiem galdā necletu, tas tak esot mājas ēdiens. Smalkām kundēm neģeld! Man gan liekas, ka šādas kotletes ģeldēmu visām kundēm. Lai labi garšo.

7 komentāri:

  1. Man gan meitas ir trakas uz kotletēm- ne vīrieši:D Un arī laikam esmu retums, kurai nav sapnis cept kotletes:)- tāpēc, ja nu kas, pie mums ciemos var nākt ar kotletēm:))))

    AtbildētDzēst
  2. Beidzot! BEIDZOT man izdevās kotletes :))Sirsnīgs paldies par recepti!

    AtbildētDzēst
  3. Vai gaļu samali pati, vai pirki jau samaltu?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Gaļu pirku jau samaltu. Manai gaļasmašīnai "zobs" par neasu.

      Dzēst
  4. Sveicināta! Esmu ļoti pateicīga par so brīnumaino recepti.Ar gatavošanu esnu uz tu un to daru katru dienu, cepu,vāru un šmorēju, bet ar kotletēm vienmēr bija problēmas - pāšai ļoti garšo un mājiniekiem arī. Bet nekad viņas negribēja izdoties,Tad nu tagad viss ir kārtībā. Man beidzot izdevās!

    AtbildētDzēst
  5. Paldies par recepti .Esu kotlesu fane.

    AtbildētDzēst
  6. Super laba recepte,jau kādu laiku cepu kotletes pēc šīs receptes un sanāk ļoti labas.

    AtbildētDzēst