ceturtdiena, 2010. gada 7. oktobris

Gulašzupa

Šajā vasarā sanāca pabūt Ungārijā. Skaista zeme, gardi vīni un protams, gulašs, vai pareizāk sakot gulašzupa. Pirms brauciena es biju pētijusi daudz un dažādu recepšu, kā pagatavot šo gardo zupu, bet līdz gatavošanai tā īsti nemaz netiku. Un tad, kad uzzināju, ka briest brauciens uz šīs zupas izcelsmes valsti, tad vārīšanu atliku, sak, jānogaršo īstā ungāru gulašzupa. Ēdu daudz un dažādas šīs gulašzupas un secinājums viens. Viņiem tāpat kā mums, latviešiem, skābu kāpostu zupai, katrai saminiecei sava recepte. Un katra uzskata, ka viņa gatavo to īsto zupu pēc vienīgās un īstās receptes. Tapēc padalīšos ar zupas pamatprincipu gatavošanai un pamatsastāvdaļām, taču garšvielas droši piemeklējiet pēc savām garšas kārpiņām.

Tātad, mums vajadzēs:
~ 1kg. lielopa gaļas
5-6 paprika
5-6 tomāti
5 kartupeļi
2 vidēji lieli burkāni
sīpols
ķiploks
garšvielas

Man bildē ir redzamas Ungārijā nopērkama garšviela, vai pareizāk sakot gulaškrēmu. 90% sastāvdaļas tajā ir paprika. Tapēc to droši var aizstāt ar tepat piemājas veikalā nopērkamo paprikas pulveri, asajiem pipariem.
Tātad, sākumā sagriežam gaļu gabalos. Cik lielos, pēc pašu vēlmes. Es griezu vidēji lielos gabalos.

Tad ņemam lielo grāpi. To ierasto, to mīļāko un liekam gaļu iekšā. Uzberam sāli, piparu un pievienojam sasmalcinātu sīpolu un ķiploku. Liekam uz uguns lai sāk cepties.

Kamēr gaļa cepas, vajag noblanšēt tomātus. Vai runājot saprotamā valodā, tomātiem jānovelk miza. Izklausās sarežģīti, bet izdarīt pavisam vienkārši. Tomātus liekam bļodā un pārlejam ar verdošu ūdeni.


Kamēr tomāti mērcējas, sagriežam papriku un pievienojam katlā, klāt gaļai. Samaisam un liekam vāku virsū. Uguni nogriežam uz minimālo.


Pēc tam, zvejojam no bļodas laukā tomātus un smuki nomizojam. Kad tas padarīts, tomātus sagriežam gabaliņos un pievienojam gaļai. Un ļaujam tam visam kādas minūtes 15 sautēties.




Kamēr gaļa ar papriku un tomātiem sautējas. Nomizojam un plānās ripiņās vai šķēlītēs, kā nu ērtāk, sagriežam burkānu. Pēc tam pievienojam klāt pārējam virumam.

Tad liekam vāku virsū un ļaujam uz mazās uguns zupai vārīties. Jāvārās vismaz kādu stundu vai pat vairāk ik pa laikam apmaisot. Tad nu pēc stundas vai pusotras, paskatamies cik mīksta ir gaļa. Pagaršojam vai sāls gana. Šajā brīdī es parasti pievienoju visas garšvielas. Šoreiz gulaškrēmu un cukuru. Kārtīgi samaisam un ļaujam gaļai kādas 30minūtes vārīties. Tikmēr notīram un sagriežam kartupeļus. Kad gaļa mīksta, pievienojam kartupeļus, 5 min. ļaujam pasautēties un tad pievienojam ūdeni. Cik daudz? Nav noteikts daudzums, es lēju tā, lai ir gandrīz pilns katls.





Kad ūdens pieliets, vāram līdz kartupeļi mīksti. Griežam uguni nost, piespiežam ķiploku un ļaujam zupai "atvērties". Nu lūk, gulašzupa gatava. Ja vēlme, pārkaisa ar zaļumiem vai pasniedz kopā ar krējumu.
Pamatdoma šai zupai tāda, ka tā uz mazas uguns savā nodabā gatavojas. Gaļa sautējoties kopā ar dārzeņiem ievelkas ar to garšu buķeti. Gaļa var būt jebkāda un dārzeņi tāpat. Tākā Ungārija ir paprikas valts, tad zupas pamatā ir paprika pārējie dārzeņi pēc izvēles. Es šīs zupas gatavošanai atvēlu 2 - 2,5h. Jo ilgāk gatavojas, jo garšīgāka.

Labu apetīti.

P.S. šī zupa ideāli piemērota gatavošanai uz ugunskura. Ja vien tam ir piemērots katls.

6 komentāri:

  1. Paldies, mums sanāca. Nezinu cik autentiska, jo ungārijā nav būts, bet ļoti garšīga gan.

    AtbildētDzēst
  2. Zupa iznāca ļoti garšīga. Gaļu paņēmu strausa. Nu super vienārši

    AtbildētDzēst
  3. sanāca gardi... būs jāiecheko vēl kāda recepte no Tevis :)

    AtbildētDzēst
  4. Super recepte, ļoti garšīgi, svaigo tomātu vietā gan izmantoju mizotos tomātus no bundžiņas.

    AtbildētDzēst