svētdiena, 2010. gada 24. oktobris

Gardie sviesta cepumiņi

Kaut kad tālā jaunībā, kad jūra līdz ceļiem, nopirkās man sviesta cepumi. Cepumi kā cepumi, bet ar izteiktu sviesta garšu. Šie cepumi salauza manu sirdi uz mūžu un kā tas nereti gadās, šie cepumi pazuda no mūsu veikalu plauktiem. Velti bija mani meklējumi un jebkuri citi sviesta cepumi negaršoja kā tie. Man kā sviesta mīlētājai(gan tiešā gan pārnestā nozīmē) šī garša bija ļoti no svara. Gāja gadi, bet salauzto sirdi tik šogad sadziedēju. Sanāca tā, ka manai draudzenei bija ienācies lauku sviests. Viņa nav tik liela sviesta mīletāja un lai manta neaizietu postā, jādomā kā izlietot. Atradu šo recepti un likās gana vienkārša un saprotama. Kā arī galvenais produkts, sviests, tiks izmantots. Rezultāts bija gardum gards, tik gards, ka steidzu mājās atkārtot šo recepti. Pēc tam tā iegūla recepšu kladē, nedaudz piemirsta, līdz šodienai. Šodien ģimene pieprasija kādu našķi pie tējas, kādu cepumiņu. Tad nu cēlu gaismā šo recepti.

Tātad, mums vajadzēs:
200gr. sviesta
1 olas baltumu
225gr. miltu
75gr. pūdercukura (apmēram 3,5ēd.karotes)
2-3piles vaniļas esences vai 1 ēd.k. vaniļas cukura
šķipsna sāls

Tātad, sveistu vajag istabas temperatūrā. Cukuru un vaniļas cukuru es iepriekš sablenderēju, lai iegūtu pūdercukuru.
Sviestu bļodā ar mikseri sakuļ. Vienkārši izsmērē pa bļodu, ja tā var teikt. Tad pievieno pūdercukuru, vaniļas esenci vai vaniļas cukuru un samaisa.
Pēc tam pievieno vienu olu baltumu un kārtīgi sakuļ. Pēc tam pievieno miltus, kārtīgi samaisa viendabīgā masā.

Pēc tam, ja ir konditorejas tūta, tad masu liekam tajā un uz cepamās plāts izspiežam smukus cepumiņus, kādā formā vien tīk. Bet ja šādas ekstras nav, tad var ar tējkarotīti likt mīklas piciņas uz plāts un izspiest plakanas. Mīkla nav šķidra, bet bieza, tapēc viegli padodas veidošanai.
Cep apmēram 15-20minūtes 180-200grādos. Vai, vienkāršāk runājot, līdz zeltainam brūnumam.
Un lūk, gardi sviesta cepumiņi gatavi. Ja ir kārtīgs lauku sviests, tad garša būs ļoti izteikta. No veikala nopērkamajiem sviestiem, šāda garša nav. Toreiz, pie draudzenes, mēs cepumu viducītī ielikām nedaudz melleņu zaftes, garšoja nāvīgi labi.
Brīdinu, silti ļoti ātri noēdas un var šādi pārēsties. Kā nekā 200gr. sviests.

17 comments:

  1. Vakar uzcepu loti garsigi sanaca, agad tik jaieraksta mana recepsu klade:)

    AtbildētDzēst
  2. Man cepumini izkusa ka pleckas kaut uztaisiju forminu ka tev.. Kur varetu but problema?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Hmm, ja godīgi, tad nemācēšu teikt. Šī recepte ir precīza, jo laiku pa laikam uzcepu šos cepumus. Vai nevarētu būt, ka sviestā vaina? Vai arī milti par maz? Bet tas tāds minējums.

      Dzēst
  3. Mmmm perfekti mutē kūstoši, gardi cepumiņi .cepumiņam vidū vēl iespiedu pa dzērvenei. Paldies par recepti !

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. tiesam loti gardi cepumini,tikko izcepu...liels paldies par recepti zintinja!!!

      Dzēst
  4. Man ari izkusa pa visu pannu...Nakamreiz likshu mazak sviestu, un varbut olu ar visu dzeltenumu. Bet garsha bija tapat laba - kusa uz meeles!

    AtbildētDzēst
  5. visu darīju precīzi pēc receptes, sanāca ļoti garšīgi

    AtbildētDzēst
  6. Cepumi sanāca F A N T A S T I S K I!!!!!! Pieturējos stringri pie receptes, vienigais nepieliku klāt vaniļas cukuru, jo ar to nevarētu izbaudīt sviesta cepumu sviestaino burvību. Liels, liels paldies, ka padalījies ar recepti :))))

    AtbildētDzēst
  7. Sanāca burvīgi cepumiņi!

    AtbildētDzēst
  8. Tā kā laikam uz pannas uztaisīju plānāku formu,tad cepumiñi biku izplūda,bet dikten gardi :) ;) :)

    AtbildētDzēst
  9. Paldies cepumi ļoti gardi,tikai arī man viņi izkusa gandrīz pa visu pannu,vienā veselumā :D

    AtbildētDzēst
  10. Šovakar tapat arī mani pirmie sviesta cepumi,pēc šīs receptes..Pirmā panna izkusa,tādi plāni plāni palika,bet otrai pannai piešāvu vēl klāt miltus un sanāca kā bildē :) Garšīgi,bet pēc cepuma ēšanas steidzu uz ledusskapi pēc marinēta gurķīša :)

    AtbildētDzēst
  11. Paldies par recepti bija loti garsigi

    AtbildētDzēst
  12. Laba receptīte, PALDIES, sanāca ideāli.

    AtbildētDzēst
  13. Cepumiņi sanāk tiešām garšīgi.Man bija izbeidzies vaniļas cukurs taā vietā pierivēju citrona miziņu un pispiedu citrona sulu un iznāk pa smuko!!!!!!!��

    AtbildētDzēst
  14. Cepu pēc ilga laika otro reizi pēc šīs receptes! Pirmo reizi sanaca ideali, bet soreiz arii izskjida kaa pleckas-tad saku domat, Ka toreiz mikla bija krietni cietaaka-ta tad jaliek vairak miltu!

    AtbildētDzēst