sestdiena, 2010. gada 2. oktobris

Frikadeļu zupa!

Frikadeļu zupa ir viena no vienkāršākajām un gardākajām zupām. Tā mūsu ģimenē ir ļoti iecienīta. Receptes šai zupai ir daudz un dažādas, gan sarežģītas gan novienkāršotas. Padalīšos ar mūsmājās iecienītāko frikadeļu zupas variantu.

Tātad mums vajadzēs:
6-8 zupas kaulus
500gr malto gaļu
4 vidēji lieli kartupeļi
3 vidēji lieli burkāni
1 sīpols
2-3ķiploku daivas
garšvielas

Tātad, ņem buljona kaulus, noskalojam un liekam katlā ar ūdeni. Liekam uz uguns un lai vārās. Kamēr gaļa vārās, sagriežam sīpolu, ķiploku un dārzeņus. Kad gaļai parādās putas, tās smuki noputojam un kad viss noputots liekam klāt sīpolu, ķiploku un garšvielas. Es liku lauru lapas, smaržīgos piparus, melnos piparus, dilles un pētersīļus. Un ļaujam buljonam vārīties kamēr uz kauliem esošā gaļa kļūst mīksta.
Kad gaļa ir mīksta. Tad kaulus izķeksējam laukā un ieberam iekšā dārzeņus. Esošo gaļu uz kauliem rūpīgi nokasam nost. Nokasīto gaļu varam likt atpakaļ zupā, vismaz tā daru es, jo nereti ir tā, ka no zupas pirmās pazūd frikadeles, tad vizmaz paliek gaļa. Bet varam gaļu atstāt salātiem vai kādam citam pielietojumam. Kamēr vārās dārzeņi gatavojam gaļu frikadelēm.


Maltai gaļai pievienojam sāli un piparus, kārtīgi samīcam viendabīgā, vijīgā masā. Pēc tam veidojam bumbiņas. Un kad dārzeņi ir mīksti, pa vienai liekam klāt frikadelītes. Vāram kamēr gatavas(kad uzpeld augšā) apmēram 5min. Un voila, zupa gatava.

Ātri un vienkārši. Ir arī fiksais variants, kad neizmanto gaļas buljonu, bet gan vienkārši uzvāra ūdeni, piemet kādu buljona kubiciņu un tad vārā dārzeņus un beigās pievieno frikadeles. Ja ir smaga aizdoma, ka zupa varētu būt pašķidra, bet gribas tādu tumīgāku, var pievienot kādu sauju rīsu. Rīsus nevajag daudz, savādāk tie piebriedīs un būs frikadeļu - rīsu sautējums. Ja šķiet, ka frikadeles būs par daudz, tad tās droši var uz dēlīša sasaldēt saldētavā, pēc tam sasalušas pārlikt maisiņā un nākošā reizē izmantot zupā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru