otrdiena, 2010. gada 26. oktobris

Biezpiena plācenīši

Ar biezpienu ir tā, ka reti kur dabonams tāds kārtīgs, labs lauku biezpiens. Veikalā nopērkamie tomēr nav tas, ja grib izbaudīt kārtīgu biezpiena garšu. Tākā man patīk, ja konkrētam ēdienam ir izteikta garša, kā tas ir ar sviestu un biezpienu, tad ilgi necepu šādu gardumu, lai gan pašai ļoti garšo. Sabiedriskās ēdināšanas vietās dabonamie biezpienu plāceņi atgādina miltu masu ar kripatu biezpiena. Vienreiz gatavoju no veikalā nopērkamo, taču masa sanāca šķidra, nācās likt klāt vairāk miltus un gala rezultātā sanāca ne sliktāki, kā ēstuvēs nobaudāmie. Taču garša pilnīgi un galīgi nebija manām garšas kārpiņām tīkama. Malos un malos caur recepšu džungļiem, lasiju un pētiju, salīdzināju. Tāpat gudrāka netiku. Atmetu šo domu. Taču nesen ienācās paprāvs biezpiena klancis taisni no laukiem. Šādu mantu postā nevar laist un lai izbaudītu tā garšu pilnībā, jāgatavo plāceņi. Izmalos kārtējo reizi caur recepšu dzīlēm, nekādā jēgā. Cik cilvēku, tik recepšu. Tad nu ķēros pati, pēc savas saprašanas, gatavojot plāceņus. Kā nu sanāca tā nu sanāca, es un bērni ēdām laizīdamies. Vīrietis vēl nav nobaudijis!



Tātad, mums vajadzēs:
~ 1kg biezpiens
3 olas
8-9 ēd.k. milti
vaniļas cukurs(var nelikt)
sāls, cukurs pēc garšas

Tad nu sākumā paņemam biezpienu un bļodā kārtīgi sairdinam. Vismaz man atvestais biezpiens bija tādā kā klancī. Pēc tam pievienojam 3 olas, cukuru, sāli citas vēlamās garšvielas un kārtīgi samaisam.
Kad samaisīts un pagaršot, iesaku garšu taisīt nedaudz stiprāku, kā prasītos. Jo piebērtie milti to garšu nedaudz mazinās. Tātad, pievienojam vismaz 8-9 ēdamkarotes(bez kaudzes) miltu un samaisam. Masai jābūt stingrai, tā lai var ņemt rokās un gatavot plāceni.

Tad nu ņemam plāceni, apvārtam miltos, kas izbērti uz dēlīša vai šķīvja. Un liekam uz sakarsētas pannas cepties.

Milti veidos kraukšķīgu garoziņu un neļaus masai izplūst pa pannu. Man šādi ir gadijies, kad milti tika pielikti par maz.  Tā nu cepam līdz plācenīšis ir smuki zeltaini brūni no abām pusēm.

Un lūk rezultāts. Karsti ir ar kraukšķīgu garoziņu, bet iekšpusē diezgan pašķidrs. Tapēc es pasniedzu nedaudz vēlāk, padzisušus, bet ne pagalam aukstus, tad konsistence ir tāda kā vajag. Kārtīgs biezpiena plācenis, nevis miltu masa ar biezpiena kripatu. Pasniedzu ar ievārijumu. Cik lūkoju recpetes, tad lielu sajūsmu izplenijās recepte, kur klāt bija pievienots citrons + citrona miziņa un rozīnes.

Lai labi garšo!

7 komentāri:

  1. ahriņiteļna gardi sanāca ;)

    AtbildētDzēst
  2. Paldies par recepti, sanāca tik pat labi, kā bērnībā pie vecmāmiņas. Un nemaz vidū nebija šķidrs.

    AtbildētDzēst
  3. Neapviļājot miltos, man tos rāva pie pannas. Laikam tur tā nelaime?

    AtbildētDzēst
  4. Paldies! Recepte ļoti vienkārša, bet plācenīši vienkārši dievīgi :)

    AtbildētDzēst
  5. Ļoti laba recepte, beidzot tiešām riktīgi biezpiena plācenīši nevis pankūkas kā te vairums recepšu! Es panēju rīvmaizē un garoziņa ir vēl kraukšķīgāka

    AtbildētDzēst
  6. Super garsigi sanaca!!!Noteikti gatavosu vel.

    AtbildētDzēst
  7. Piliku sagrieztu skābētu gurķi un garneles - super sanāca!

    AtbildētDzēst