ceturtdiena, 2010. gada 16. septembris

Spagetti ar "bolognese" mērci

Kurš gan nezina spageti ar boloņas mērci. Veikalā var nopirkt gatavu Spilvas ražojumu - tomātu mērce ar kripatu gaļas. Arī receptes boloņas mērcei ir daudz un dažādas. Cik nav ēstas, tās tik ļoti atšķiras viena no otras, ka vairs nesaproti, kura būtu tā īstā, vienīgā boloņas mērce. Tāpat tas ir ar lazanjām, bet par to citu reizi.
Tad nu piedāvāju savu recepti maltās gaļas mērcei ar tomātiem, kas mūsu ģimenei garšo.



Tātad mums vajadzēs:
300-400gr. maltās gaļas(pārsvarā izmanto liellopa, bet katram jau gaumes dažādākas)
4 - 5tomāti, vai  2 bundžiņas(mazās)tomāti savā sulā
5-6ēd. karotes tomātu mērces
1 vidēji liels sīpols
2-3 ķiploku daiviņas
250ml saldā krējuma
Garšvielas

Tā kā mājās bija aizķērušies 2 nelieli tomāti, tad iztiku ar tiem un pievienoju 1 bundžiņu tomātus savā sulā.
Sakapājam sīpolus ar ķiplokiem. Uzkarsējam pannu ar 1 ēd. k. eļļas un nedaudz apcepam sagrieztos sīpolus ar ķiplokiem. Tad pieveinojam malto gaļu, pārkaisam ar garšvielām. Šeit ir brīva izvēle. Es liku sāli un piparus. Tā kā es izmantoju pašgatavoto tomātu mērci, tad  tur jau ir pievienotas dažādas garšvielas.


Kad gaļa apcepusies, pievienojam tomātu mērci un ļaujam uzkarst. Pēc tam pievienojam smalki sagrieztus tomātus, vai tomātus savā sulā (sulu noliet nevajag).

Tā kā man ir neliela problēma ar patiesā apmēra novērtēšanu, tad nereti gatavojot no mazāka katla/pannas, pāreju pie lielākas.

Bet ja jums ir izdevies jau ar pirmo reizi trāpīt vajadzīgā lieluma un tilpuma pannas/ katla, apsveicam. Tad nu ļaujiet visai mērcei jautri burbuļot minūtes 15. Ik pa laikam apmaisot un pagaršojot, vai nevajag kādas garšvielas vēl pievienot. Pēc šīm 15 minūtēm, ja tomāti ir mīksti, bet ne izšķīduši, pievienojam saldo krējumu. ļaujam mērcei uzkarts(bet nevārīt) un voila... gatavs!

Šo mērci var variēt pēc sirds patikas. Var pievienot papriku, burkānus, saleriju(cik nu lasiju receptēs), taču cik boloņas mērces ir ēstas, tās ir spēcīgas. Saldais krējums patīkami atmaidzina mērces spēcīgo garšu, taču to nenomāc.
P.S. Taupīgā saimniece iesaka, ja mērces ir palicis pāri tā, ka vienai porcijai par daudz, divām par maz, to var pieliet klāt jau novārītiem makaroniem un samaisīt. Būs makaroni a la "pa flotski", pārkaisīt ar sieru un noēsties gardu muti.

3 komentāri:

  1. Paldies sanāca ļoti garšīgi!
    10/10
    IEsaku arī citiem!

    AtbildētDzēst
  2. mmmm....
    ta bija mana pirma ista "bologneese" merce,ko gatavoju..
    sanaca looti, looti gardi, par cik mes vispar tadi pastas mili.
    nemu 500gr galas, bet nakam reiz noteikti nemsu vairak,jo prasas galigaks un man personigi saldais krejums merci dara parak maigu, nakamreiz noteikti nelietosu saldo krejumu,jo bez ta vins tads patikami ass, pievienoju vel nedaudz chili un merce pa pirmo!
    PALDIES :)

    AtbildētDzēst
  3. Noteikti bez saldā krējuma

    AtbildētDzēst