piektdiena, 2010. gada 17. septembris

Šokolādes kūka

Ilgi no šokolādes kūkas pagatavošanas vairijos kā no mēra. Man tas likās pagalam sarežģīts un grūts pasākums. Taču vēlme pēc pašgatavotas šokolādes kūkas nelika mierā. Saņēmos drosmi un meklēju interneta dzīlēs visvienkāršāko recepti. Un mani meklējumi vainagojās ar panākumiem. Pagatvošana vienkārša, bet rezultāts fantastisks. Galvenais nebaidīties no visām tām ūdens peldes kausēšanām utt. Viss ir daudz vienkāršāks nekā acīmredzamais!


Tātad, mums vajadzēs:
mīklai
3olas
200gr tumšās šokolādes
200gr. sviets
200gr. cukurs
200gr. milti
glazūrai
100ml. saldā krējuma
150gr. tumšās šokolādes
25gr. sviests
Tātad!! Ņemam katliņu un 2/3 piepildam ar ūdeni. Liekam uz uguns sildīties. Tad ņemam sietu, tautā saucamo "duršlaku" un liekam uz katla. Duršlakā ieliekam bļodu kurā kausēsim šokolādi. Sākumā ieliekam sviestu un ļaujam tam pakust. Pēc tam pievienojam gabaliņos sasmalcinātu šokolādi(es to vienkārši neizpakojot sadauziju pret galdu) un kausējam viendabīgā masā, ik pa laikam apmaisot. Kad šokolāde izkususi ņemam nost no uguns, lai nedaudz atdziest, kamēr gatavojam pārējo mīklu.

Kamēr dzesējas šokolāde, tikmēr otrā bļodā iesitam trīs olas un pievienojam cukuru. To visu sakuļam stingrā gogelmogelī.
Pēc tam pievienojam miltus, kārtīgi samaisam. Un tad pievienojam izkausēto šokolādi. Kārtīgi samaisam un lejam ietaukotā veidnē, un liekam cepties ~175grādos 30minūtes. Gatavību pārbaudam ar kociņu. Ja mīkla nelīp klāt, tad gatavs.
Kamēr kūka cepas, gatavojam glazūru. Procedūra gandrīz tāda pati, kā pie šokolādes kausēšanas priekš mīklas. Tik šeit jāpielej 100ml saldā krējuma un sviests jāliek, akurāt, 25grami. Katliņš un duršlaks, paliek tie paši.
Kad šokolāde izkususi un viss ir smuki viendabīgā masā, ļaujam tai atdziest. Kad kūka gatava arī tai mēs ļaujam atdzist. Kas visis atdzisuši, arī mēs, ķeramies pie glazūras pārliešanas pāri kūkai, ja vien neesam šo gardo glazūru iepriekš noēduši.
Pārlejot ar glazūru, ļaujam kūkai nobriest(glazūrai sacietēt vai vismaz kļūt stingrākai). Ja ir vēlme, var pārkaisīt ar sasmalcinātiem riekstiem, var arī savādāk dekorēt. brīvs fantāzijas lidojums. Pasniedz ar saldējumu vai vaniļas mērci, bet labi garšo arī tāpat. Ja gribas tādu riktīgi šokolādīgu kūku, kad mīklā pirms cepšanas var iemaisīt šokolādes gabaliņus. var kūku pārgriezt uz pusēm un iesmērēt kādu skābenu zapti. Esmu dalijusi divās daļās un viducī iesmērējusi putukrējuma un maskarpones pildijumu ar svaigām zemenēm. Kūka pati par sevi ir salda. Še, mana nelielā izpausme dekorēšanā

8 komentāri:

  1. Izskatās ņammī,ņammī :)
    Es kūkām šokolādes glazūru gatavoju šādi : pa vienai ēdamkarotei cukurs+kakao parastais pulveris+sviests+skābais krējums. Katliņā maisot visu uzkarsē līdz sabiezē un gatavs lietošanai :)

    AtbildētDzēst
  2. tikko ieliku cepties, shi bus ipasha kuka - labakajai draudzenei dzimshanas diena, rotashu ar visadiem saldiem niekiem :)
    paldies par recepti,
    ieva

    AtbildētDzēst
  3. Izvēlējos šo kūku izcept vecgada vakarā. Pagatavošana un cepšana tiešām viegla, cerams, ka būs ari garda. :)

    AtbildētDzēst
  4. Būtu forši, ja būtu kāds gabaliņš nogriezts un varētu redzēt, kā izskatās sagreizta. Noteikti ir iespējams pārgiezt pa vidu un vidū arī iesmērēt to pašu šokolādi :)

    AtbildētDzēst
  5. Izcepu pēc šīs receptes, tikai nepaskatījos kārtīgi bildi un kūku nepagriezu otrādi, bet gan prātīgi noņēmu cepampapīru no apakšiņas un atstāju ar kraukšķīgo aukšiņu uz augšu (man sanāca kraukšķīga virsiņa), bagātīgi aplēju ar glazūru..noliku vēsumā pie atvērta loga. Visu līdz galam neatdzesēju, vēl siltens palika,tāpēc lielākā vēsumā atstāju. Noteikti būs garda, vismaz kraukšķīgā virsiņa, kas leca nost bija laba.

    AtbildētDzēst
  6. Nu tā, kūciņa gandrīz jau notiesāta..ļoti gardi :) Sātīga, salda, daudz nevajag, lai būtu apmierināta prasības pēc kaut kā garda.
    Mazliet satraucos par saldā krējuma un šokolādes savienošanu, bija nedaudz bail, ka neizsit saldo krējumu laukā vai īsti nesavienojas ar masu, bet viss sanāca.

    AtbildētDzēst
  7. Kā ir ar maskarpones glazūru vai drīkst liet virsū karstu šokolādi?

    AtbildētDzēst
  8. Labi ka ir tada zitina kas visu pieraksta un glaba interneta diezgan padaudz garsigas receptes esmu atradusi seit !

    AtbildētDzēst