sestdiena, 2010. gada 25. septembris

Meduskūka bez olām!

Kapēc virsrakstā bez olām? Tapēc, ka daudziem bērniem ir alerģija uz olām un olu saturošiem produktiem. Arī mūsu ģimenē vienam radubērnam ir šī kaite. Un žēl noskatīties, kā bērnam izpaliek visas svētku kūkas un našķi, jo 90% gadijumos visiem saldajiem ir pievienotas olas. Šo recepti man iedeva radubērna mamma un izmēģinot to, tika atzīta par labu esam. Meduskūku esmu jau reiz cepusi, taču tā bija pēc citas receptes. Arī šai nav ne vainas, tapēc neturēšu sveci zem pūra.



Tātad mums vajadzēs:
Mīklai
4-5 ēd.k. cukurs
200gr. sviests
4gl. milti
6-7ēd.k. meduss
3 tēj.k. soda
300ml. skābā krējuma
Krēmam
600ml saldā krējuma
300ml skābā krējuma
6-8 ēd.k cukura
1/2tēj.k. vaniļas cukura
citrons


 Kā redzams, kaloriju nav maz! Sakumā izsijājam miltus bļodā, kurā jauksim mīklus. Ņemam katliņu ar ūdeni, duršlaku un liekam uz uguns. Bļodā izkausējam sviestu, tad pievienojam cukuru un kārtīgi samaisam.


Kad sviesta-cukura masa kārtīgi samaisīta, pievienojam medu un skābo krējumu. Kartīgi sakuļam, pievienojam sodu un šķipsnu sāli. Var likt arī šķipsniņu karmadona, bet tā kā mana vecā galva piemirsa to iegādaties, tad lieliski iztiku bez. Pēc tam liekam ūdens peldē sildīties. Sildīt nevajag daudz, tiklīdz parādas pirmās putas, ņemam nost no uguns un pievienojam izsijātajiem miltiem. 













 Visu kopa kārtīgi samaisa. Mīkla būs diezgan bieza. Pēc tam ņemam cepamo papīru, kas ir izgriezts cepamās pannas lielumā un liekam virsū mīklu. Es liku ļoti plāna kārtiņā, jo man pašai patīk, ja kārtas ir plānas. Mīkla ir gana bieza un viegli padodas " izspaidīšanai"  pa cepamo papīru. Tā kā mājās biju viena pati, nebija kas nobildē šo procesu. Bet nu mīklu uz cepamā papīra izklāju ar rokām.



Pēc tam liekam plāksni cepties. Cep apmēram 200grādos ~10min. Jo plānāka kārta, jo ātrāk izcepās. Tā kā pēc pirmās plāksnes izcepšanas krāsns bija uzsilusi, pārejās kārtas izcepās 2-3min. laikā. Knapi paspēju nākamo kārtu izklāt uz cepamā papīra, kad jau bija jāliek cepties. Tikko cepamā kārta sāk pūsties, to sadurstam ar dakšņinu. Pirms tam nav jēgas, jo mīkla nav tik stingra. Un cep zeltaini brūnas.



Tā mēs izcepam kārtu pa kārtai. Man no šī mīklas daudzuma sanāca 7 kārtas. Šīs plāksnes ir mīkstas. Kad visas kārtas izceptas, ņemam saldo krējumu, pievienojam cukuru. Cukuram tas daudzums ir norādīts tā, aptuveni. Ja grib saldāku, tad var likt vairāk cukura. Man arī nebija vaniļas cukura, bet gan vaniļas esence, tad piepilināju vienu pilienu klāt. Saldo krējumu sakuļ un kad jau sāk palikt stingrs, pievieno skābo krējumu un kārtīgi sakuļ. Pēc tam pievieno nedaudz citrona sulu un citrona miziņu. Tas gan ir gaumes jautājums. Citronu var arī nelikts. Kā arī var izmantot tikai skābo krējumu un cukuru. Bet tad jāņem vēra viens fakts, ka cukurs krējumu padara šķidru. Lai vai kā krēmu vajag daudz! Tad ņemam atdzisušās kārtas un bagātīgi zieķējam to krēmu iekšā. Un tā kārtu pa kārtai veidojam savu piramīdu. Krēmu daudz vajag tapēc, ka lielākā daļa sasūksies mīklā.
Tā kā man bija palicis nedaudz mīklas, to izcepu un pēc tam sarīvēju veidojot drupačas ar ko dekorēt kūku. Ja mīkla nepaliek pāri, tad drupačām, ja ir vēlme, noziedo vienu no izceptajām kārtam.
Pēc tam liekam ledusskapī nostāvēties. Praktiski, tākā kūkas mīkla ir mīksta, tad var to lietot jau pēc dažām stundām. Bet nu jo ilgāk nostāv, jo vairāk kūka " atveras"  sasūcas.

P.S kaut kāds gļuks man te, tapēc 2 bildes ir nepareizi sagrieztas.

6 komentāri:

  1. Kūka sanāca tiešām trekna, bet ļoooti garšīga.

    AtbildētDzēst
  2. " Kad olu-cukura masa kārtīgi samaisīta.. " klau, bet kā tad tā?! gribējās bezolu receptīti tiešām bez olām :)

    AtbildētDzēst
  3. Ui, ieviesusies kļūda rakstot. Paldies par vērību. Tūlīt izlabošu. Tā kūka tiešām bez olām :)

    AtbildētDzēst
  4. pamēģināšu:) šķiet, ka uz produktu daudzumu ļoti liela un smaga sanāk?

    AtbildētDzēst
  5. Nu man no mīklas sanācas 7 kārtas + 8. drupačām. Un krēmu vajag daudz. Man ir dēlītis, apmēram 28x23cm lielumā. Tad nu tāda tā kūka sanāk. Ja cep vismaz 10 cilvēkiem, tad katram pa kārtīgam gabalam sanāk.

    AtbildētDzēst
  6. Liels paldies par recepti vienkarsi burviga kuka velreiz paldies autorei

    AtbildētDzēst