pirmdiena, 2010. gada 13. septembris

Maize

Maizes cepšana man likās pilnīgs kosmoss. Protams, tagad ir nopērkamas maizes mašīnas, kur tik jāsaber attiecīgās sastāvdaļas un visu pārējo izdara mašīna. Laiks un enerģija pamatīgi ietaupās. Taču man šādas krāsniņas nav un doma, ka varētu pamēģināt izcept pašai savu maizīti, nelika mierā. Sāku meklēt receptes. Atradu tūkstots un vienu recepti maizes mašīnām, bet tikai 2 receptes, kas būtu piemērotas ikdienas maizes cepšanai. Tā nu apvienoju šīs divas receptes vienā un sanāca garda baltmaize.

Tātad, mums vajadzēs:
2 glāzes piens
2 ēdam karotes cukurs
2 tēj. k. sāls
1,5 ēd.k. mīksts sviests
1 paciņa sausais maizes raugs
1/4 glāze silts ūdens
6 glāzes milti.


Tātad, bildē mana glāze ir parastā sulas glāze, ar tilpumu 250ml. Šādas divas glāzes lejam katliņā un uz uguns to uzsildam. Tikmēr bļodā ieberam cukuru, sāli un pieliekam sviestu. Glāzē ielejam 1/4 daļu silta ūdens un pieberam sauso raugu. Kārtīgi samaisam, līdz raugs izkusis. Tad lejam pienu bļodā, samaisam, līdz izkūst sviests un pēc tam pievienojam izšķīdušo raugu.
Pēc tam pievienojam 3 glāzes izsijātu miltu. Miltus izsijāju caur sietu vai tautā saukto "duršlaku". Pēc tam miltus samaisa viendabīgā masā. Kad milti samaisīti pievienojam izsijātus atlikušos miltus.

Un tad sākam visu maisīt. Kad mīkla samaisīta viendabīgā masā sākam to mīcīt. Mīkla jāmīca ~ 10 minūtes. Mīca kārtīgi, tas nekas, ka mīkla līp pie rokām. Un nebrīnieties, ka nākošajā dienā sāp rokas.
Kad mīkla gludi samīcīta, liekam to raudzēties. Raudzē apmēram 1 - 1,5 h. Kamēr mīkla nedubultojas. Tad mīklu atkal piespiežam un ļaujam vēlreiz uzrūgt.




Pēc tam, kad mīkla otreiz uzrūgusi, ieziežam cepamo plāti ar sviestu/eļļu/taukiem. Sadalam mīklu divās daļās un izveidojam kukulīšus. Ļaujam tiem vēlreiz uzpūsties un tad liekam sakarsētā krāsnī cepties. Cep ~180 - 200 grādos kādas 40 - 45minūtes. Maizes garoziņu ik pa laikam var apsmērēt ar sviestu. Tākā man ir mazā panna, tad man sanāk cept vienu kukulīti pēc otra. Tapēc, uzraudzēju vienu kukulīti, kamēr tas cepas, otrs uz dēlīša rūgst.


Pēc cepšanas maizīti izņem no krāsns un karstu satin dvielītī, lai garoza paliek mīksta. Lūk, tieši tik vienkārši ir izcept baltmaizi mājas apstākļos, bez maizes mašīnas.
Ja mājās nav piena, tad to droši var aizvietot ar ūdeni, tikai tad jāpielej 1 ēd. karote 9% etiķa. Etiķis nodrošinās vajadzīgo skābuma līmeni priekš rūgšanas. Gala produktā etiķa garša nav jūtama.

2 komentāri:

  1. Izskatās un lasās vienkārši :D Būs jāmēģina taisīt augšā :)

    AtbildētDzēst
  2. cik brīnišķīgi latvijas produkti. Diemžēl tādu skaistu sauso raugu ārzemēs neatrodu un mokos ar ikvienu maizes recepti. nesanāca. :(

    AtbildētDzēst