trešdiena, 2010. gada 22. septembris

Kuki muki jeb kukurūzas un īrisa kukulītis!

Mmmm, saldā kukurūzas desa. Bērnības kārums ko gatavoja gandrīz un katriem svētkiem. Lielais katls, īrisa končas un kukurūzas nūjiņas tumši zaļā pakā. Laikam ejot aizmirsās tik ļoti iemīļotais kārums un tad, gandrīz pēc 10 gadu aizmirstības veikalā ieraugu kukulīša paskata kārumu zem nosaukuma " Kuki Muki". Kad sanāk nobaudīt atceros šo tik vienkāršo un gardo kukulīti ko vecāki gatavoja uz svētkiem. Sāku meklēt receptes, paldies dievam, mamma atceras un pat ir pierakstīta kukulīša recepte. Tad nu bruņojusies ar to, eju meklēt visas sastāvdaļas. Agrāk tik ierastās īrisa končas un kukurūzu nūjiņas ir liels retums. Apbraukājot visus iespējamos liellveikalus īrisa končas ta arī neatradu. Vienīgā un pēdēja iespēja Centrāltrigus. Un alelujā, tur atrodu, tiesa ne latviešu ražojuma, bet ukraiņu īrisu končas. Nenociešos un pagaršoju uz vietas, jā... ir ītsās, blombraujamās končas, kā bērnībā. Tad nu priecīga dodos mājās un gatavoju šo kukulīti, ko nu tagad pieprasa bērni un vīrs.

Tātad, mums vajadzēs:
pusotru paku kukurūzu nūjiņas
600gr. īrisu konfektes
200gr sviests
Tatad,sākumā iztinam īrisu no ietinamajiem papīrīšiem. 600gr īrisa ir 92 konfektes. Tad nu laiku aprēķiniet paši, cik daudz nepieciešams. Pēc tam ņemam lielu katlu, liekam uz uguns un izkausējam sviestu. Tad pievienojam īrisu konfektes un izkausējam. Kausējot visu laiku maisam, lai nepiedeg pie katla, līdz veidojas viendabīga masa.
Kad īris ir izkusis viendabīgā masā, tad katlu ņemam nos no uguns un beram iekšā kukurūzu nūjiņas. Visu kārtīgi samaisam un uz cepamā papīra veidojam kukulīti. Uzmanību!!! Masa ir karsta, tapēc kukulīša izveidē izmantojiet karstumizturīgos cimdus un cepampapīru.
Uzliekot masu uz cepampapīra pārklajam to ar vēl vienu cepampapīra loksni un piespiežam veidojot kukulīti. Kad kukulītis izveidots ļaujam tam atdzist un īrisam sacietēt. Pie pasniegšanas sagriežam šķēlēs.

8 komentāri:

  1. Šis ir kādreiz mēģināts, labas atmiņas, it īpaši par īrisu lobīšanu:)!

    AtbildētDzēst
  2. Kiska-iriska vismaz zinasu kur meklet,paldies :)

    AtbildētDzēst
  3. Labi, ka rakstīts,ka jāloba;) savādāk iesācējs vēl izvārītu ar visiem papīriem!:))
    Bet ja nopietni - ģību par šito bērnībā - kraukšķi

    AtbildētDzēst
  4. EEW, man tāds jautājums, kurā veikalā var dabūt KISKAS-IRISKAS? un vai to vietā var likt citas īrisa končas?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Es pirku centrāltirgū. Bet it kā Laimas veikalos esot Zelta teliņš u.c. īrisa končas. Tiesa, vajag šīs - blombjuraujamās, ne mīkstās īrisa konfektes.

      Dzēst
  5. Super netto tirgo sveramus īrisiņus. Vēl mazākus kā šie. :) Iekšpus papīrītim paveras koši brūni, dažkārt mīkstāki, bet citreiz drupanāki gardumiņi.

    AtbildētDzēst
  6. "Vislabākais" šajā procesā man bija ar katliņa mazgāšanu :D

    AtbildētDzēst
  7. Super recepte!! Paldies!

    AtbildētDzēst