svētdiena, 2010. gada 12. septembris

Bezgalgardā biezpienkūka!


Ar biezpienkūkām ir tā, ka ļoti reti ir tāda, kas tik tiešām ir garšīga un viegli pagatavojama. Cik neesmu pētijusi biezpienkūkas receptes, parasti tur ir baisa noņemšanās ar mannā vai miltiem, vai, pasarg dies, ar ko sarežģītāku. Tieši šāda iemesla dēļ, es biezpienkūkas un biezpienmaizes necepu, lai gan ģimenē tās ir vienas no "ejošākajām" kūkām. Un tad vienā jaukā dienā, klīstot pa interneta dzīlēm, uzgāju šo bezgalvienkāršo un bezgalgardo biezpienkūku. Tagad manas kulinārijas CV ir pievienojusies šīs biezpienkūkas ceptprasme.


200gr. sviests


Tātad, mums vajadzēs:


150gr. cukurs
300gr. milti
2 tēj. k. cepamā pulvera
1kg. biezpiena
6 olas
150gr. cukura
Citrons
Vaniļas cukurs
250ml. saldais krējums

Tad sākam gatavot. Mīklai ņemam miltus, sviestu istabas temperatūrā un 150gr. cukura, un 2 tējkarotes cepamā pulvera. To visu saberam bļodā un ar rokām kopā samīcam.

                              




Līdz veidojas drupačas. Šādas drupačas izmanto arī dažādu plātsmaižu pārkaisīšanai. Tālāk gatavojam biezpiena pildijumu kūkai. Ņemam biezpienu un sajaucam ar 6 olu dzeltenumiem. Kārtīgi samaisam. Ja biezpiens ļoti graudains to var sablenderēt, izmalt caur gaļasmašīnu vai izberzt caur sietiņu. Tākā es izmantoju Alpenrose biezpienu, kas nopērkams Super Netto, tad to sasmalcināt nevajag. Pēc tam pievienojam 150gr. cukura, pierīvējam citrona miziņu un piespiežam citrona sulu. Kārtīgi samaisam. Citronu var likt pēc garšas. Šoreiz izmantoju 1/2 citrona sulu.



Kad viss kārtīgi samaisīts. Atsevišķos traukos sakuļam 250ml. saldā krējuma(var arī izmantot mazāk, cik nu vienā paciņā ir) ar vaniļas cukuru un 6 olas baltumus ar šķipsniņu sāli. Olas sakuļ stingrās putās. Un lēnām iecilājam/iemaisam biezpiena masā.


Tad, kad viss ir kārtīgi samaisīts, pagaršots pēc garšas. Tad ņemam cepamo formu! Tā kā man ir maza cepeškrāsns, es uz šo daudzumu izmantoju divas 24cm diametrā platās apaļās formas. Var izmantot lielo cepškrāsns plāti. Tātad, drupaču mīklu, 2/3 no kopējā daudzuma, vienmērīgi izkaisam uz cepamās formas.
Pēc tam pa virsu uzklājam biezpiena masu un uzberam atlikušo drupaču mīklu.


Pēc tam šaujam cepeškrāsnī iekšā un cepam, apmēram uz 200grādiem savas 45minūtes. Kamēr augšējā kārta paliek apetelīgi brūna un iedurot kociņu, ārā nenāk '" jēls" biezpiens.

Un voila, gatavs. Atdzesējam un pasniedzam viesiem vai paši noēdamies ar gardu muti. Biezpiena masu var papildināt ar rozīnēm(kas iepriekš uzbriedinātas ūdenī, pēc tam apvīļātas miltos, vai sukādēm, augļiem utt.) Taču lieliski garšo arī šī vienkāršotā versīja, bez "uzlabojumiem" . Labu apetīti!
Taupīgā saimniece iesaka, ja drupaču mīkla ir sanākusi par daudz, to droši var uzglābāt maisiņā/trauciņā saldētavā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru